GeoPDF Portál

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Alapfogalmak

Alapfogalmak

E-mail Nyomtatás PDF

PDF

Az Adobe azzal a céllal hozta létre a PDF formátumot, hogy egy (eredeti-létrehozó)szoftver, hardware és operációs rendszertől függetlenül lehessen dokumentumokat  prezentálni.

A PDF formátum alkalmas szövegek, grafikus tartalom és képek egyszerű vagy akár komplex tárolására. A formátum nyitott ISO standardon alapul.

 

GeoPDF

A GeoPDF az Adobe PDF formátum egy kiterjesztett változata, amit a TerraGo Technologies hozott létre. A lényege, hogy egy egyszerű PDF file-ban térbeli adatokat tudunk tárolni és használni.

 

GIS

A GIS (Geographical Information System - Földrajzi Információs Rendszer) a térinformatika eszköze, amellyel a földrajzi helyhez köthető adatokat tartalmazó adatbázisból információk vezethetők le. Technikáját tekintve a GIS egy olyan számítógépes rendszer, melyet ezen földrajzi helyhez kapcsolódó adatok gyűjtésére, tárolására, kezelésére, elemzésére, a levezetett információk megjelenítésére, a földrajzi jelenségek megfigyelésére, modellezésére dolgoztak ki.

 

Georeferálás

Raszteres vagy vektoros térkép (térképszerű ábrázolás) helyi (relatív) koordinátapárjainak kiegészítése földrajzi vagy vetületi koordinátapárokkal. A georeferált térkép (térképszerű ábrázolás) a valós földi tér modelljeként kezelhető, ezáltal könnyen illeszthető GIS (térinformatikai) rendszerekhez.

 

Vetület

Szűkebb értelemben a föld- vagy éggömb részének vagy egészének síkban való ábrázolása.

 

Alapfelület

Vetületi vetítéskor az a felület, amelyről a vetítés történik. Ez leggyakrabban földi ellipszoid, földgömb vagy egy forgási ellipszoid (pl.: WGS84).

 

Attribútum

Az objektumot leíró információ, más néven tulajdonság.

 

Snap

Az a funkció, amellyel a kurzor közvetlen közelében lévő objektumra "ugrik" a jel (pl.: vonal rajzolásnál, a szomszédos vonal végpontjára ugrik).

Módosítás dátuma: 2010. június 28. hétfő, 13:06