GeoPDF Portál

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap GeoPDF

Mi az a GeoPDF?

E-mail Nyomtatás PDF

 

A GeoPDF az Adobe PDF formátum egy kiterjesztett változata, amit a TerraGo Technologies hozott létre. A lényege, hogy egy egyszerű PDF file-ban térbeli adatokat tudunk tárolni és használni.

A GeoPDF mindenki számára megoldás lehet, akik nem térinformatikai szakemberek, mégis munkájuk miatt szükséges térbeli adatokkal foglalkozniuk.

A GeoPDF file képes a pontos földrajzi helyükön kezelni a beágyazott térképeket. Ezekről a PDF-be ágyazott térképekről koordinátákat tudunk leolvasni és azok koordinátarendszerét szabadon átválthatjuk. A térkép tartalma úgynevezett rétegekbe szervezhető, amiket ki és be lehet kapcsolni, valamint a térképi objektumok adatai (attribútumai) lekérdezhetők.

Az elkészült GeoPDF használatához elegendő egy ingyenes Adobe Reader, amivel a GeoPDF megnyitható, a földrajzi koordináták leolvashatók illetve a rétegszerkezet használható. A teljes funkcionalitás kihasználásához az ingyenes TerraGo Toolbar-t is telepíteni kell, ami automatikusan beépül az Adobe Reader illetve az Adobe Acrobat alá. Ekkor már olyan térinformatikai funkciók is elérhetővé válnak, mint a koordinátarendszerek közötti átváltás, mérések a térképen, adott koordinátára ugrás, Google Maps térkép megjelenítése gombnyomásra stb.

Mivel a GeoPDF file-ok tömörítettek és egy file-ba szervezhetőek, így gyorsabban továbbíthatóak, mint más, nagyméretű térinformatikai adatbázisok.

A GeoPDF file-ok raszteres vagy vektoros térbeli adatokból állíthatók elő a TerraGo Publisher modul segítségével, amely a két legnagyobb térinformatikai szoftver gyártó alkalmazásait támogatja (ESRI, Intergraph) valamint képes raszteres állományok feldolgozására is.

 

Módosítás dátuma: 2010. június 09. szerda, 08:58